Hubungan antara bekerja secara sambilan dan persepsi pelajar terhadap aspek pembelajaran dan aspek disiplin sekolah menengah di daerah Sandakan - Mhd Zair Bin Andi Nursalam (2009)
Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk melihat hubungan antara bekerja secara sambilan dan persepsi pelajar terhadap aspek pembelajaran dan aspek disiplin. Seramai 80 orang responden dipilih dari empat buah sekolah menengah di daerah sandakan. Instrument dalam kajian ini adalah borang soal selidik yang mempunyai empat bahagian. Selain itu, hasil dapatan daripada soal selidik diproses dan dianalisis menggunakan SPSS 15.0. Hasil analisis data pula mendapati bahawa Ho1 dan Ho2 diterima manakala Ho3 ditolak kerana mempunyai hubungan yang signifikan. Pada akhir kajian ini telah dikemukakan beberapa cadangan kepada pihak sekolah, pelajar, ibu bapa, pihak berkuasa dan Kementerian Pelajaran untuk dilaksanakan. Hal ini kerana apabila kita memikirkan soal dunia pendidikan, sebenarnya kita memikirkan hakikat kehidupan manusia.