Pelestarian tulisan jawi Di Malaysia - Earnie Elmie Hilmi; Aishah Tamby Omar; Noorafini Kassim; Siti Rohani Jasni; Mohd Hatib Ismail (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2025)
Tulisan jawi, merupakan satu tulisan warisan peradaban Melayu yang kian pupus sekiranya perancangan memeliharanya tidak dititik beratkan oleh semua pihak. Kini, tulisan jawi menjadi tulisan langka yang segelintir sahaja ahli masyarakat Melayu dapat membaca mahupun menulis dengan lancar. Pihak Kerajaan telah melaksanakan pemeliharaan tulisan jawi sedari sekolah rendah dengan memasukkannya dalam silibus pendidikan. Namun keberhasilan inisiatif ini bergantung pada kesedaran masyarakat dalam memelihara tulisan jawi. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan menganalisis literatur berkaitan untuk menelusuri usaha pemartabatkan tulisan jawi di Malaysia dalam konteks cabaran semasa. Hasil kajian menunjukkan bahawa antara cabaran utama pelestarian tulisan jawi ialah keterbatasan bahan bacaan di luar sistem pendidikan formal Serta penumpuan generasi muda terhadap bahan bacaan yang ditulis dengan tulisan rumi.