Pengaruh faktor sosial dan agama terhadap peningkatan kadar perceraian: Peranan institusi sosial dalam menyokong perkahwinan - Abdul Karim Ibrhim; Mohd Sabree Nasri; Khairol Ikhwan @ Mohd Fithri Khoza (Universiti Islam Melaka (UNIMEL), 2024)
Isu penceraian yang semakin membimbangkan rakyat Malaysia saban tahun semakin meningkat. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi peningkatan statistik kes perceraian di Malaysia. Kesan peningkatan perceraian ini boleh menyumbang kepada permasalahan sosial yang lain. Dapatan kajian ini dapat membantu mengurangkan kes penceraian yang berlaku di Malaysia. Kajian ini meneliti pengaruh faktor sosial dan agama terhadap peningkatan kadar perceraian dalam kalangan masyarakat Islam serta menilai peranan institusi sosial dalam menyokong kestabilan perkahwinan. Kajian menggunakan kaedah analisis literatur untuk memahami faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan kadar perceraian dan bagaimana institusi seperti badan keagamaan, pusat kaunseling, dan organisasi masyarakat dapat memainkan peranan dalam menurunkan kadar perceraian. Kajian mendapati bahawa kekurangan pengetahuan agama, perubahan nilai sosial, dan kurangnya sokongan institusi menyumbang kepada krisis perkahwinan. Implikasi daripada kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada dasar sosial dan strategi penyelidikan yang lebih komprehensif dalam menangani isu perceraian dalam kalangan orang Islam.