Elemen sosiologi islam dalam filem klasik Melayu: Satu analisis terhadap filem Ali baba bujang lapok - Siti Aisyah Yap binti Abdullah; Suhailah Abdul Muin (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2025)
Filem dalam sosiologi Islam sering ditampilkan melalui penggambaran nilai-nilai masyarakat, interaksi antara individu, dan peranan agama dalam membentuk norma serta identiti sosial. Ini kerana masih terdapat beberapa perkara yang masih diutarakan hingga kini mengenai soal keadilan sosial dan moraliti yang dipaparkan dalam filem, keterampilan peranan watak-watak utama dalam menggambarkan norma-norma Islam, dan pengaruh filem terhadap persepsi masyarakat Melayu terhadap ajaran Islam. Oleh itu, kajian ini memfokuskan filem Ali Baba Bujang Lapok yang berlatarkan genre komedi musikal Melayu hitam putih yang diterbitkan pada tahun 1961 untuk meneroka hubungan antara filem dan sosiologi Islam dalam membentuk identiti budaya. Metodologi yang digunakan adalah analisis kualitatif terhadap kandungan dialog, plot filem dan kajian literatur yang relevan. Hasil perbincangan menunjukkan bahawa Ali Baba Bujang Lapok bukan sahaja menghiburkan tetapi juga berfungsi sebagai medium pendidikan yang menyampaikan nilai-nilai Islam dan berupaya menjadi sinar harapan untuk generasi akan datang dalam mempertahankan identiti budaya asal dalam cabaran arus globalisasi.K