Tumbuhan hiperpenumpuk logam: Khazanah negara sektor fitoperlombongan - Zakuan Azizi bin Shamsul Harumain; Mohd Khalizan Sabullah; Nur Zaida Zahari; Rimi Repin (MScience Ent, 2024)
Tumbuhan hiperpenumpuk logam merupakan tumbuhan utama yang digunakan dalam teknologi fitoperlombongan. Teknologi ini mula dipelopor oleh seorang saintis barat iaitu Dr. Rufus Chaney dimana ianya mengaplikasikan penggunaan tumbuhan terutamanya tumbuhan hiperpenumpuk logam untuk menyerap logam dari kawasan yang sama ada mengandungi kandungan logam bernilai tetapi tidak berbaloi untuk diekstrak menggunakan teknologi sedia ada seperti kawasan bekas lombong atau kawasan tanah semulajadi yang mengandungi kandungan logam bernilai yang tinggi iaitu seperti tanah jenis ultramafik yang mengandungi nikel yang tinggi. Selepas tumbuhan ini menyerap logam-logam tersebut, daun-daun yang dituai daripada tumbuhan ini kemudiannya dikeringkan sebelum melalui proses pirolisis bagi menghasilkan bijih biologi yang mengandungi logam yang boleh diekstrak semula untuk digunakan dalam pelbagai industri seperti industri kimia, automobil, pembuatan bateri dan lain-lain.