Jaringan akses pendidikan melalui pusat pendigitalan sumber pembelajaran: Ctu-easy access center - Syaimak Ismal; Nor Iman Nabila Abu Bakar; Nurul Hidayah Arom; Nadiyah Hashim; Marina Abu Bakar (International Journal Of Modern Education (IJMOE), 2025)
Era globalisasi telah mendorong ke arah evolusi sistem pendidikan sejajar dengan kemajuan teknologi semasa. Perkembangan teknologi yang semakin hebat telah mengubah proses penyimpanan maklumat ke platform digital berbanding amalan tradisional yang bergantung kepada sumber fizikal seperti perpustakaan dan penyampaian ilmu dari dewan kuliah. Kebergantungan kepada maklumat digital ini menjadi sangat ketara semasa pandemik Covid-19 pada penghujung tahun 2019 yang mengganggu sistem pendidikan negara. Oleh itu, penyampaian dan pemerolehan ilmu perlu dijalankan secara maya. Tanpa perancangan yang rapi, proses penyebaran maklumat boleh menjadi mencabar kerana keterbatasan interaksi bersemuka. Kajian ini dibina berasaskan kebergantungan yang meningkat terhadap platform digital dengan mencadangkan satu sistem berpusat bagi sumber akademik. Kajian ini bertujuan membangunkan sistem digital untuk CTU Easy Access Center yang direka bentuk bagi memudahkan akses kepada sumber akademik bagi kursus CTU. Metodologi bagi kajian ini Software Development Life Cycle (SDLC) Framework telah digunakan bagi membimbing pembangunan sistem ini. Dapatan menunjukkan bahawa platform digital ini berjaya meningkatkan kebolehcapaian dan kecekapan pengurusan sumber bagi kursus CTU dengan ketara selain menggalakkan penglibatan dan kepercayaan yang lebih baik dalam kalangan pelajar dan pensyarah. Melalui platform ini, semua maklumat berkaitan kursus boleh diakses dengan mudah dan pantas tanpa memerlukan pertemuan bersemuka, menjimatkan masa pelajar dan pensyarah.