Perpindahan ibu kota Indonesia ke Kalimantan: Implikasinya ke atas Negeri Sabah, Malaysia - Aliakbar Gulasan (Penerbit UMS, 2021)
Indonesia merupakan sebuah kuasa utama serantau. Oleh itu, cadangan perpindahan ibu kota kuasa ini dari Jakarta ke Kalimantan dilihat bakal merubah geopolitik, geostrategik dan geoekonomi rantau ini, terutamanya di wilayah Borneo. Menyedari akan hal ini, maka buku ini dihasilkan bertujuan untuk memahami dan melihat proses perpindahan ini tersebut dari pelbagai perspektif serta melihat implikasi perpindahan tersebut kepada negeri Sabah dan Borneo keseluruhannya. Untuk tujuan tersebut, bab-bab yang dibincangkan di dalam buku ini menggabungkan pelbagai perspektif dari dua negara, iaitu Malaysia dan Indonesia, bermula dari pengamatan sejarah sehinggalah kepada memahami isu-isu lokal di negeri Sabah dan Borneo amnya yang pastinya amat terkesan dengan perpindahan ini kelak. Diharapkan buku ini bakal memberikan perspektif berguna dalam memahami prospek perpindahan ibu kota Indonesia ini, terutamanya dalam merangka dan menyediakan dasar-dasar jangka pendek, sederhana dan panjang, sama ada di peringkat negeri dan pusat dalam usaha persediaan menghadapi segala kemungkinan lanjutan daripada perpindahan ini.