Pemindahan ibu kota negara Republik Indonesia dari Pulau Jawa ke Kalimantan: Mendepani cabaran pasaran buruh di Sabah - Fauzie Sarjono; Mahadirin Ahmad; Dzurizah Ibrahim; Azizan Morshidi (Penerbit UMS, Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI), 2023)
Perpindahan Ibu Kota sebuah negara bukan suatu yang baru. Beberapa negara telah melakukan perkara sedemikian atas sebab-sebab tertentu. Misalnya menurut Jeniawati (2019), di India, New Delhi pertama kali ditetapkan sebagai ibu kota negara India pada tahun 1931 beralih dari ibu kota negara yang asalnya berada di Kolkata. Pemerintah Inggeris di India mengangap bahawa mengendalikan negara India dari New Delhi lebih mudah kerana faktor lokasi yang berada di Wilayah Utara. Selain India, pada abad ke 19, Melbourne dan Sydney merupakan kota terbesar di Australia. Kekuatan kota-kota ini menimbulkan kesulitan untuk menetapkan ibu kota bagi Australia. Akhirnya, pada tahun 1913, Canberra diletakkan sebagai ibu kota Australia. Canberra juga menjadi contoh kepada pemindahan ibu kota Brazil. Pada tahun 1960, Brazil memindahkan ibu kotanya yang asal iaitu Rio De Janeiro ke Brasilia. Alasan pemindahan ini disebabkan oleh kepadatan penduduk yang menyebabkan kesesakan pada skala yang tinggi. Tidak kurangnya juga di Malaysia sendiri. Kota yang dibina dan dirancang khusus itu menjadi pusat pemerintahan Kerajaan Malaysia, dengan mengekalkan Kuala Lumpur sebagai Ibu Negara bagi Malaysia. Kesemua negara-negara ini mempunyai keragaman yang pelbagai, proses dan latar belakang sebab yang berbeza (megapolitan kompas 2019).