Pengurusan Pantai Timur Sabah 2025 - Ramli Dollah (Penerbit UMS, 2025)
Pantai Timur Sabah atau wilayah Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESS Zone), merupakan kawasan yang sangat strategik kerana kedudukannya di Sempadan Tiga Negara atau Tri-Border Area (TBA). Kedudukan geografi yang bersempadan laut dengan selatan Filipina dan darat dengan Indonesia menjadikannya kawasan berisiko tinggi terhadap pelbagai ancaman tradisional dan bukan tradisional. Berhadapan dengan ancaman ini, kerajaan Malaysia telah melaksanakan pelbagai langkah untuk memastikan keamanan, keselamatan, dan kestabilan di wilayah ini. Pendekatan yang diambil tidak terhad kepada penubuhan agensi keselamatan seperti ESSCOM, operasi ketenteraan atau penempatan aset keselamatan semata-mata, tetapi turut merangkumi inisiatif bukan ketenteraan seperti penglibatan bersama komuniti, perang psikologi dan pembangunan sosio-ekonomi bagi memperkukuh daya tahan masyarakat setempat. Selain usaha unilateral, Malaysia juga terlibat secara langsung dalam kerjasama serantau melalui diplomasi dan kolaborasi keselamatan bilateral, trilateral, dan multilateral. Inisiatif seperti dasar memakmurkan jiran, Trilateral Cooperative Arrangement (TCA) dan BIMP-EAGA memperlihatkan komitmen Malaysia dalam memastikan keselamatan di kawasan sempadan secara bersepadu dan berkesan. Buku ini mengupas secara komprehensif pendekatan menyeluruh kerajaan Malaysia dalam mengurus keselamatan di Pantai Timur Sabah, sekaligus menunjukkan kesungguhan negara dalam melindungi wilayah yang strategik ini. Diharapkan buku ini menjadi rujukan berguna dalam memahami usaha berterusan Malaysia dalam memperkukuh keselamatan di kawasan ini.