Kebimbangan dan sikap terhadap komputer di kalangan guru-guru sains dan matematik di sekolah menengah di daerah Lawas - Julkipli Tangah (2004)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap kebimbangan komputer dan sikap terhadap komputer di kalangan guru-guru Sains dan Matematik di sekolah menengah di Daerah Lawas, Sarawak, perbezaan tahap kebimbangan dan sikap terhadap komputer berdasarkan pembolehubah demografi. Sampel kajian terdiri daripada 41 orang guru Sains dan Matematik di sekolah menengah di Daerah Lawas, Sarawak. Ini terdiri daripada 31. 7 % guru lelaki (n=13) dan 68.3 % guru perempuan (n=28). Dapatan menunjukkan bahawa guru Sains dan Matematik di sekolah menengah di Daerah Lawas, Sarawak mempunyai tahap kebimbangan komputer yang rendah (min=l.57) dan mempunyai sikap positif terhadap komputer (min=3.15). Guru yang memiliki komputer mempunyai tahap kebimbangan yang rendah (min=1.50) berbanding dengan yang tidak memiliki komputer (min=2.00) tetapi sikap terhadap komputer adalah tidak terdapat perbezaan yang signifikan. Guru lelaki didapati mempunyai sikap yang lebih positif (min=3.32) berbanding dengan guru perempuan (min=3.07) tetapi tahap kebimbangan komputer tidak terdapat perbezaan yang signifikan. Oleh itu adalah dicadangkan supaya guru-guru Sains dan Matematik diberikan latihan komputer supaya kemahiran mereka meningkat.