Hubungan antara efikasi kolektif dengankomitmen kerja dalam kalangan guru sekolah rendah di pedalaman satu Sabah - Reccyka Bonar (2014)
Kajian ini mengkaji aras efikasi kolektif dan aras komitmen kerja dalam kalangan guru sekolah rendah di pedalaman satu Sabah dan hubungan antara dua pemboleh ubah tersebut. Kajian ini berbentuk kualitatif dan soal selidik merupakan instrumen yang digunakan dalam kajian. Teknik persampelan bertujuan digunakan untuk menentukan sampel kajian. Saiz sampel yang ter1ibat adalah seramai 273 orang yang mewakili populasi seramai 478 orang daripada empat daerah iaitu Kinabatangan, Kota Marudu, Tuaran dan Kota Belud, Sabah. Hasil kajian mendapati aras efikasi kolektif dan komitmen kerja berada pada aras yang tinggi (min=4.36. SP =.57) dan sederhana tinggi (min=4.83, SP =.48, p<0.01). Korelasi pearson pula menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan pada aras sederhana kuat dan positif antara efikasi kolektif dan komitmen kerja (r= .464). Analisis ANOVA menunjukkan terdapat perbezaan min yang signifikan antara kedua-dua pemboleh ubah ( df=29, 243=5.047, p<0.05).