Hubungan personaliti dengan tahap kesihatan mental dalam kalangan penghuni puspen Kota Bharu, Kelantan - Saiful Idham Mohd Hazizi; Norzihan Ayub; Azahar Che Latiff (Agensi Antidadah Kebangsaan, 2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara personaliti dengan tahap kesihatan mental ( kemurungan, kebimbangan dan tekanan) dalam kalangan klien Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) Kota Bharu. Kajian berbentuk tinjauan ini melibatkan 77 orang responden klien PUSPEN Kota Bharu dengan menggunakan kaedah persampelan mudah bertujuan. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah Junior Eysenck Personality Inventory (JEPI) dan Depression, Anxiety Stress Scale (DASS 21). Hasil kajian yang dijalankan mendapati bahawa tidak terdapat hubungan yang signifikan anatara tret personaliti dan tahap kesihatanmental, ( kemurungan), r = .211, k > .05, (kebimbangan), r =.135, k > .05. dan (tekanan), r = .171, k > .05. Hasil kajian yang dijalankan turut mendapati bahawa tidak terdapat hubungan neurotisme dengan tahap kesihatan mental (kemurungan), r = .081, k > .05., (kebimbangan), r = .135, k > .05. dan (tekanan), r = .171, k > .05.