Pemerkasaan kesedaran hak pengguna muslim dalam pendidikan dan penguatkuasaan: Analisis dari prinsip syariah dan undang-undang - Nur Faizatul Zehan Saari; Zalina Zakaria (Global Academic Excellence, 2025)
Mutakhir ini, kemajuan teknologi dunia menyaksikan kerancakan dalam sistem ekonomi dan perdagangan yang semakin pesat membangun. Walaupun perkara ini memberikan impak positif terhadap kestabilan dan daya saing anggota masyarakat, namun tidak dapat dinafikan ianya turut mengakibatkan timbul pelbagai isu kepenggunaan yang semakin kompleks. Sistem pasaran terbuka yang diamalkan dalam era perkembangan dunia kini menyebabkan masyarakat pengguna terdedah kepada manipulasi dan diskriminasi yang membawa kepada pelbagai bentuk kerugian. Oleh dari itu, kajian ini bertujuan untuk mencadangkan pendekatan yang sistematik dalam memperkasakan pendidikan dan penguatkuasaan undang-undang sebagai mekanisme utama bagi meningkatkan tahap kesedaran pengguna Muslim terhadap hak mereka. Bagi mencapai objektif ini, kajian dijalankan menggunakan pendekatan kaedah kualitatif yang dianalisis berdasarkan dapatan data kepustakaan dengan merujuk kepada perbincangan para ulama klasik dan kontemporari serta dokumen perundangan seperti Akta Perlindungan Pengguna 1999 bagi meneliti hak pengguna Muslim dari perspektif Syariah dan undang-undang. Hasil kajian ini mendapati bahawa prinsip dan garis panduan yang telah ditentukan dalam Islam perlu diaplikasikan beserta undang-undang dan dasar yang diambil kerajaan bagi melahirkan pengguna Muslim yang bukan sekadar bijak bahkan faham undang-undang. Keperluan kepada inisiatif yang proaktif dari sudut perspektif dan dimensi yang lebih meluas dalam mendepani perkembangan kepenggunaan yang semakin rancak perlu dilaksanakan secara holistik. Sehubungan dengan itu, kajian ini mencadangkan beberapa langkah dalam membina alternatif melalui pendidikan pengguna Muslim yang lebih sistematik serta penambahbaikan mekanisme penguatkuasaan bagi memastikan hak pengguna terus dilindungi. Ini adalah bagi memastikan sinergi antara pendidikan dan penguatkuasaan yang berlandaskan Syariah dan undang-undang mampu meningkatkan kesedaran serta keberkesanan perlindungan hak pengguna Muslim khususnya di Malaysia.