Integrasi Usul Fiqh dalam pemberian rukhsah solat kepada pesakit di Hospital Mesra Muslim: Tinjauan berdasarkan perspektif Mazhab Shafi’i - Suhailah Abd Muin; Siti Nurhafizan Panglima; Mohd Nor Azan Abdullah; Atika Farhain Ali; Ahmad Raghi Ali (Global Academic Excellence, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti integrasi prinsip Usul Fiqh dalam pemberian rukhsah solat kepada pesakit di hospital mesra Muslim berdasarkan perspektif Mazhab Shafi‘i. Dalam persekitaran rawatan moden, pesakit sering mengalami keterbatasan dalam melaksanakan solat secara sempurna akibat kekangan fizikal dan keadaan kesihatan. Islam, melalui konsep rukhsah, menyediakan kelonggaran tertentu dalam pelaksanaan ibadah, termasuk solat, bagi golongan ini. Kajian ini memberi tumpuan kepada bagaimana prinsip-prinsip Usul Fiqh seperti al-masyaqqah tajlib al-taysir (kesukaran membawa kemudahan), darurat, dan istihsan diaplikasikan dalam menjustifikasikan keringanan hukum dalam konteks hospital. Objektif utama kajian ini ialah mengenal pasti kaedah penetapan rukhsah solat menurut Mazhab Shafi‘i, menganalisis amalan di hospital mesra Muslim, serta menilai tahap kefahaman dan pelaksanaan rukhsah dalam kalangan pesakit. Diharap penulisan ini dapat memberikan panduan yang sahih dan praktikal kepada pengamal kesihatan serta pesakit dalam menjaga kewajipan solat walaupun dalam situasi mencabar, di samping memperkukuh kesedaran terhadap kepentingan ibadah dalam rawatan holistik berteraskan syariah.