Kajian tarian Zapin belituk-lituk suku kaum tidung menggunakan wadah motion capture: Sebuah pendekatan inovatif dalam melestarikan budaya tempatan - Sharip Zainal bin Sagkif Shek; Rosli Sareya; M. Fazmi Hisham; Borhan Bin Abdullah; Norain Abdul Razak (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2025)
Motion captureadalah teknologi yang membolehkan pengumpulan data gerakan manusiasecarareal-timedalam bentuk tiga dimensi. Teknologi ini telah digunakan dalam pelbagaibidang seperti filem animasi, permainan video, sains sukan dan kedoktoran. Dalam bidang seni dan budaya,motion capturejuga dapat digunakan untuk merekod gerakan tradisionalseperti Zapin, tarian tradisional Melayu yang popular di Malaysia dan Indonesia. Kajiangerak zapin dengan menggunakan motion capturememberikan peluang untuk mempelajarigerakan yang lebih tepat lagi dan memudahkan dalam merekod dan mengkaji setiap darigerakan. Kajian ini memberi manfaat seperti melindungi, melestarikan dan mengajarkanwarisan budaya tempatan kepada masyarakat dari generasi ke generasi serta memberikanbahan kajian yang lebih mendalam untuk seniman dan para penari.Motion capturejugamemberikan kemampuan untuk merekod dan memperbaiki tahap gerakan, sehingga pemainatau penari dapat memahami setiap gerakan dan mengalami lebih banyak perubahan dalamproses pembelajaran dan latihan tata gerakan. Dalam kesimpulannya, teknologi motion capture memiliki potensi besar dalam kajian gerak seni dan budaya seperti Zapin, dan dapatmeningkatkan pemahaman tentang seni tradisional dan memastikan warisan budaya itudikekalkan dan diwarisi ke generasi akan datang.