Potensi e-modul dalam pembelajaran bahasa arab pada era globalisasi - Mohd. Taqwudin Mohd. Yazid; Wan Muhammad Wan Sulong; Nik Farhan Mustapha; Mohd Azidan Abdul Jabar (Universiti Teknologi Malaysia, 2023)
Pembelajaran Bahasa Berbantukan Komputer dan e-pembelajaran adalah antara ciri-ciri yang mencorakkan pembelajaran bahasa Arab pada era Pembelajaran Abad ke-21 dan era Revolusi Industri 4.0. Kehadiran e-modul yang mengadunkan dua ciri tersebut ke dalam landskap pembelajaran bahasa Arab secara dalam talian berjaya memastikan kelangsungan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) di tengah penularan pandemik COVID-19. Kajian ini bertujuan untuk merungkai potensi e-modul dan keberkesanan dalam PdP bahasa Arab. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dan menggunakan pendekatan kajian kepustakaan. Pengumpulan data kajian melibatkan penelitian bahan literatur kajian lepas dan dokumen berkaitan yang seterusnya dianalisis secara deskriptif. Hasil kajian mendapati terdapat lima potensi utama yang dikenalpasti iaitu e-modul beroperasi melalui sebarang produk berasaskan Internet of Things (IoT), e-modul sebuah alternatif pembelajaran secara maya, e-modul boleh digunakan tanpa mengira waktu dan tempat, e-modul kaya dengan elemen multimedia, e-modul menggunakan pendekatan pembelajaran yang diperibadikan dan e-modul memupuk cara menggunakan teknologi dengan sewajarnya. Kajian turut mencadangkan agar penelitian lebih mendalam pada masa akan datang berhubung trend perkembangan e-modul bahasa Arab berdasarkan sorotan kajian lepas dijalankan agar bidang tersebut boleh diperkasakan.