Perlaksanaan boat and fisheries ordinance 1914 sebagai asas pendidikan undang-undang perikanan kepada komuniti nelayan bajau di Borneo Utara, 1915-1939 - Mosli Tarsat (Minda Masagi Suci, 2018)
Undang-Undang Perikanan dan Perahu Tahun 1914 telah diisytiharkan oleh Gabenor BNBCC (British North Borneo Chartered Company) pada tahun 1915 berhubung-kait dengan perihal peraturan-peraturan perikanan dan perahu yang digunakan oleh nelayan Bajau dalam aktiviti-aktiviti mengangkap ikan dan hasil-hasil laut yang lain. Tujuan Undang-Undang (Ordinan) diisytiharkan bukan sahaja untuk mengenalpasti perahu dan jenis-jenis peralatan yang digunakan oleh nelayan Bajau, tetapi juga lebih bertujuan untuk memperolehi hasil pendapatan daripada kutipan bayaran lesen dan cukai pendapatan yang dikenakan. Artikel ini – dengan menggunapakai pendekatan kualitatif, kaedah sejarah, dan sorotan literatur – cuba menghuraikan Ordinan dan perlaksanaannya. Dapatan menunjukan bahawa terdapat empat aspek utama yang berkaitan dengan Undang-Undang Perikanan, iaitu penguatkuasaan sistem perlesenan dan pendaftaran perahu; sistem bayaran cukai pendapatan; sistem kredit bagi anak negeri; dan sistem tauke China. Titik tolak daripada perlaksanaan Ordinan ini jelas memperlihatkan satu asas pendidikan Undang-Undang Perikanan kepada komuniti nelayan Bajau di Borneo Utara