Tapak kilang Borneo Fishing Company (BFC) di Pulau Banggi: Satu survei awal arkeologi industri - Md. Saffie Abdul Rahim; Baszley Bee Basrah Bee; Bilcher Bala (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, 2008)
Penyelidikan arkeologi berdasarkan pendekatan arkeologi industri masih kurang dilakukan di Malaysia. Apatah di negeri Sabah jauh sekali untuk direncanakan. Lantaran itu, satu survei awal telah dilakukan ke atas tapak industri terawal di Sabah berdasarkan pendekatan bidang ini. Survei yang telah mengwujudkan satu medium khusus dalam mengkaji apa juga bentuk tinggalan budaya yang ditinggalkan oleh pembangunan industri di negeri ini. Survei ke atas bekas tapak kilang memproses dan mengetin ikan tuna milik Borneo Fishing Company (BFC) di Pulau Banggi telah menghasilkan penemuan dan pendokumentasian maklumat awal bagi membantu kajian arkeologi selanjutnya. Artikel ini cuba untuk memberi gambaran bentuk tinggalan yang dimaksudkan dan menyedarkan kepada pihak pentadbir tempatan bahawa tapak sedemikian wajar dipulihara dan dilindungi sebagai sebahagian dari warisan kebudayaan Sabah dan Malaysia umumnya.