Characterization of psychrotolerant arthrobacter sp. Es1 isolated from antarctica - Emilly Sion (2016)
Terdapat banyak mikroorganisma menarik yang mengalami adaptasi sejuk telah diasingkan dari Antartika. Mereka terkenal dengan potensi penyesuaian dalam persekitaran yang ekstrem seperti yang biasa berlaku di Antartika. Objektif untuk kajian ini adalah untuk mencirikan dan mengkaji potensi bakteria Arthrobacter sp. ES1 yang tinggal dalam salji di Schirmacher Oasis, Antartika didalam menghasilkan enzim. Bakteria ini dicirikan secara fenotip dan telah dikelaskan berdasarkan unik urutan 165 rDNA mereka di la man web RDP. Seperti kajian baru-baru ini, bakteria Arthrobacter sp. ES1 adalah bakteria Gram positif, mempunyai orientasi bentuk rod-ke-kokus dalam kitaran pertumbuhan, katalase positif dan dapat hidup dengan baik pada suhu 10 °C hingga 20 °C, ini menunjukkan ia tergolong dalam kumpulan psychrotolerant. Namun, bakteria ini tidak dapat menghasilkan apa-apa enzim hidrolitik apabila dikulturkan ke atas sumber karbon yang berbeza seperti guar, chitin, xylan, CMC dan kanji. Oleh itu, kajian lanjut diperlukan untuk mencirikan potensi yang luas dalam bakteria ini dari segi sifat-sifat genotip atau fenotip.