Pola meminum alkohol keluarga, tahap pengetahuan alkohol dan pelanggaran disiplin. Kajian perbandingan pelajar bandar dengan luar bandar dari suku kaum Dusun di Sabah - Hyacinth Chia (2005)
Objektif kajian ini ialah untuk menentukan adakah terdapat perbezaan pola meminum alkohol keluarga, tahap pengetahuan tentang alkohol pelajar dan kes pelanggaran disiplin sekolah oleh pelajar lelaki dari suku kaum Dusun (SKD) antara yang bersekolah di bandar dengan di luar bandar. Kajian dibuat di lima buah sekolah menengah di Pantai Barat Selatan, Sabah. Saal selidik digunakan sebagai alat kajian. Seramai 60 orang responden yang terdiri daripada pelajar lelaki dari suku kaum Dusun yang berada dalam tingkatan empat telah dijadikan sampel. Semua responden telah dikenal pasti terlibat dengan penyalahgunaan alkohol. Saal selidik mengandungi 46 soalan dan dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu : 1) demografi pelajar, 2) pola meminum alkohol keluarga pelajar, 3) tahap pengetahuan alkohol pelajar dan, 4) kes pelanggaran disiplin sekolah pelajar. Data dianalisa menggunakan SPSS versi 10.0. Pembuktian semua hipotesis adalah menggunakan Independent - Samples T Test Untuk Hipotesis Nul yang pertama iaitu tidak terdapat perbezaan yang signifikan pola meminum alkohol keluarga antara pelajar lelaki dari suku kaum Dusun yang bersekolah di bandar dengan yang bersekolah di luar bandar, aras signifikannya ialah sebesar 0.000. Memandangkan kebarangkalian berlakunya fenomena tersebut adalah kecil (kurang dari 0.025 atau 2.5 peratus), maka wujud perbezaan min yang signifikan. Dengan erti kata lain, Hipotesis Nul ditolak. Dapatan untuk Hipotesis Nul yang kedua iaitu tidak terdapat perbezaan yang signifikan tahap pengetahuan tentang alkohol antara pelajar lelaki suku kaum Dusun yang bersekolah di bandar dengan yang bersekolah di luar bandar, aras signifikannya ialah 0.026. Memandangkan kebarangkalian berlakunya fenomena adalah tinggi (lebih dari 0.025 atau 2.5 peratus), maka tidak wujud perbezaan min yang signifikan. Dengan erti kata lain, Hipotesis Nul diterima. Ujian ke atas Hipotesis Nul yang ketiga iaitu tidak terdapat perbezaan yang signifikan kes pelanggaran disiplin sekolah antara pelajar lelaki dari suku kaum Dusun yang bersekolah di bandar de:1gan yang bersekolah di luar bandar, aras signifikannya pula ialah 0.003. Memandangkan kebarangkalian berlakunya fenomena adalah kecil ( lebih dari 0.025 atau 2.5 peratus ), maka wujud perbezaan min yang signiikan. Dengc.1n erti kata lain, Hipotesis Nul ditolak.