Kesan dan langkah dalam memerangi buruh paksa - Fadillah Ismail; Dzurizah Ibrahim (Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 2024)
Buruh paksa merupakan pencabulan hak asasi manusia yang serius yang mengganggu kestabilan sosial dan ekonomi di peringkat global. Usaha kolektif daripada semua pihak berkepentingan diperlukan untuk memerangi masalah ini dengan berkesan. Penulisan ini meneroka kesan pelbagai bentuk buruh paksa dari segi ekonomi, sosial, psikologi, dan undang-undang, serta menekankan tanggungjawab kolektif kerajaan, majikan, kesatuan sekerja, NGO, institusi pendidikan, dan orang awam dalam memerangi pencabulan hak asasi manusia. Melalui penelitian terperinci, Penulisan ini turut membincangkan kesan negatif pengamalan buruh paksa, termasuk gangguan pasaran, pengekalan kemiskinan, ketidakharmonian sosial, dan isu kesihatan mental dalam kalangan mangsa. Penulisan ini menyokong pendekatan komprehensif yang melibatkan perundangan yang teguh, strategi ekonomi dan sosial, tanggungjawab korporat, kempen kesedaran, dan kerjasama antarabangsa. Selain itu, penulisan ini juga menekankan kepentingan penglibatan awam, inovasi teknologi, dan pengamalan amalan terbaik dari negara-negara yang berjaya untuk menghapuskan kerja paksa, memastikan pekerja dilayan secara adil dan bermaruah.