Ragam hias tanda kematian (sunduk) pada masyarakat bajau di Pulau Omadal, Semporna - Mohamad Azareen Aminullah (2008)
Tesis ini mengupas nilai-nilai estetik yang terdapat pada tanda kematian dalam masyarakat Bajau Kubang Pulau Omadal. Maklumat terperinci mengenai objek kajian diperolehi daripada tukang-tukang buat tanda kematian, orang-orang tua serta mereka yang mahir dalam adat budaya masyarakat Bajau Kubang Semporna. Tanda kematian adalah sebagai tanda penghormatan dan peringatan daripada orang yang masih hidup kepada orang yang telah mati. Tanda kematian mempunyai berbagaiberbagai ragam bentuk daripada berbagai-bagai kaum dan kepercayaan. Kajian analitis tercetus daripada ragam hias tanda kematian kaum Bajau Kubang Pulau Omadal yang mempunyai bentuk yang berbeza serta unik. Tanda kematian yang terbentuk daripada berbagai-bagai ragam saiz dan bentuk memaparkan maksud yang tersurat dan tersirat. Penekanan ditumpukan kepada kajian analitis terhadap eleman asas rekaan dan prinsip rekaan serta ikon yang terdapat pada objek kajian. Analisis deskriptif digunakan untuk membuat interpretasi setiap eleman seni yang didapati. Seterusnya analisis kepada corak dan motif-motif yang terpapar pada objek bertujuan untuk memahami hubung kaitnya dengan masyarakat tersebut. Beberapa kupasan ditemui pada tanda kematian kaum Bajau Kubang Omadal yang berkisar tentang konsep keindahan, anugerah daripada Pencipta alam semesta. Tanda kematian kaum Bajau Kubang merupakan satu rakaman perwatakan, kedudukan dan peristiwa masyarakat tersebut.