Kajian satu dekad: Analisis bibliometrik terhadap kajian kesihatan mental dalam kalangan pekerja sosial - Siti Nazurah Binti Hamzah; Friskavinna Jaunis; Jessyra Junis; Roziana Alviana Jerome; Vivila Herry Jim; Mohd Haazik Mohamed (Researchgate, 2024)
Penyelidikan mengenai kesihatan mental dalam kalangan pekerja sosial adalah penting, bukan sahaja bagi pekerja sosial, malah kepada kepada klien mereka. Dalam konteks bidang kerja sosial, kesihatan mental memainkan peranan utama dalam menentukan keupayaan para profesional untuk memberikan sokongan yang berkesan kepada individu, keluarga dan komuniti. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk menganalisis secara saintifik topik penyelidikan kesihatan mental dalam kalangan pekerja sosial yang telah dipelajari selama 10 tahun yang lalu. Kajian ini menggunakan data yang diperoleh daripada pangkalan data Scopus dengan menggunakan kaedah bibliometrik untuk menerangkan corak penerbitan berkenaan penyelidikan kesihatan mental daripada 2013 hingga 2023. Secara keseluruhan, 1,071 dokumen berkaitan penyelidikan kesihatan mental berjaya dikenalpasti. PLOS ONE mencatatkan pengeluaran dokumen tertinggi (22 dokumen) dan juga petikan tertinggi (499 petikan). Terdapat kerjasama aktif antara negara dan organisasi tetapi bukan dalam kalangan pengarang. Kajian semasa menunjukkan satu trend yang semakin meningkat dalam bilangan artikel yang diterbitkan dalam tempoh 5 tahun yang lalu. Untuk berlaku bersama kata kunci pengarang, lima tema teratas adalah umum, manakala 5 lagi dalam sepuluh tema teratas adalah lebih khusus, termasuk kebimbangan, sokongan sosial, kesihatan pekerjaan, kepuasan kerja dan pekerja penjagaan kesihatan