Hubungan faktor individu, organisasi, teknologi dan kompetensi profesional dengan perkongsian pengetahuan - Ahmad Yani Lisani; Muhamad Suhaimi Taat (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2024)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti hubungan faktor individu, budaya organisasi, teknologi maklumat dan komunikasi dan kompetensi profesional guru dengan perkongsian pengetahuan. Kajian bukan eksperimental ini menggunakan kaedah tinjauan dengan menggabungkan pensampelan berstrata, pensampelan rawak berkelompok dan pensampelan rawak mudah untuk menentukan sampel kajian. Data dikumpulkan melalui satu set borang soal selidik yang telah diadaptasi dan diedarkan kepada 492 orang guru. Analisis data dilakukan menggunakan perisian SPSS. Statistik inferensi iaitu korelasi Pearson Product Moment digunakan bagi menganalisis data untuk menjawab soalan kajian. Hasil ujian Korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan positif yang signifikan antara pemboleh ubah bebas faktor individu (r=0.631,p<0.05), budaya organisasi (r=0.661,p<0.05), teknologi maklumat dan komunikasi (r=0.439,p<0.05) dan kompetensi profesional guru (r=0.670,p<0.05) dengan pemboleh ubah bersandar perkongsian pengetahuan.