Pengintegrasian pengetahuan asas komuniti dalam reka bentuk dan teknologi: Modul kreativiti keusahawanan untuk pelajar sekolah menengah - Siew Nyet Moi @ Sopiah Abdullah; Mad Noor Madjapuni; Jamilah Ahmad; Dayang Salbiah Abd Rahman; Frederick Josue Frederick Mojilon (Global Academic Excellence, 2024)
Penyelidik terdahulu telah membangunkan modul Kreativiti Keusahawanan (KK) untuk memperkenalkan idea produk pelajar kepada pasaran. Walau bagaimanapun, modul ini tidak memanfaatkan pengetahuan asas komuniti (PAK) pelajar untuk mencipta idea produk baharu yang disesuaikan dengan keperluan komuniti mereka. Kajian empirikal yang mengkaji peranan PAK dalam memupuk KK dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) Reka Bentuk dan Teknologi (RBT) adalah terhad. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesahan, kebolehpercayaan, dan kebolehlaksanaan modul KK berasaskan PAK, serta keupayaan pelajar untuk mengintegrasikan PAK ke dalam lima peringkat KK - Penyiasatan, Idea, Reka Bentuk, Penciptaan dan Pengkomersialan - melalui ujian KK. Kesahan modul dinilai oleh tiga orang pakar dan 30 pelajar Tingkatan Tiga, menggunakan soal selidik skala Likert 5 mata. Keputusan menunjukkan kesahan yang boleh diterima dan pekali kebolehpercayaan dengan alpha Cronbach 0.70. Kebolehlaksanaan ditunjukkan dengan skor min keseluruhan 4.42. Secara keseluruhannya, pelajar berjaya memupuk KK sambil mengintegrasikan PAK ke dalam aktiviti RBT. Kesimpulannya, modul KK berasaskan PAK adalah pendekatan yang sah, boleh dipercayai, dan boleh dilaksanakan untuk memupuk kreativiti keusahawanan dalam kalangan pelajar sekolah menengah dalam pengajaran dan pembelajaran RBT. Penyelidikan masa depan boleh menjalankan kajian membujur untuk menilai kesan jangka panjang modul terhadap kreativiti keusahawanan pelajar