Strategi inovasi industri batik dalam kelestarian warisan budaya dan pemerkasaan ekonomi ummah - Ariffin, W. J. W; Ghazalli, F. S.; Zulayti Zakaria; Abdullah, S. R.; Shahfiq, S. M. (Kolej University Islam Sultan Azlan Shah, 2024)
Kraftangan Batik bukan sahaja melambangkan identiti budaya tetapi berpotensi memperkasa ekonomi ummah. Inovasi mampu memacu warisan kraf batik menjadi lebih berpotensi dalam memajukan sektor ekonomi di samping melestarikan warisan tempatan. Kajian ini bertujuan mengenal pasti inovasi dalam penghasilan batik serta mengkaji faktor penghalang dan potensi yang mendorong inovasi pengusaha batik, selain melihat bagaimana usaha tersebut diselaraskan dengan prinsip fiqh kepenggunaan demi kemajuan ekonomi ummah. Melalui kaedah kualitatif, analisis terhadap 12 penggiat kraf batik menunjukkan tiga inovasi utama iaitu dalam corak, kaedah pembuatan, dan pemasaran. Inovasi ini membantu mengatasi cabaran seperti kebergantungan kepada orang tengah, corak yang tidak diminati, kos pembuatan tinggi, dan pemasaran yang terhad. Manakala potensi inovasi termasuk perubahan corak yang lebih kontemporari, penjimatan kos, dan pemasaran digital. Kajian ini dapat dijadikan saranan bagi dasar yang menyokong inovasi dalam kraf tradisional bagi memperkukuhkan ekonomi ummah selaras dengan prinsip Islam di samping memelihara warisan budaya tempatan.