Sejarah migrasi dan petempatan komuniti Iban di daerah Tawau, Sabah 1940-2011 - Amrullah Maraining (2012)
Kajian ini mengupas secara terperinci sejarah migrasi komuniti lban di Sabah tahun 1940 hingga 2011 melalui perspektif sejarah dengan fokus kepada dua petempatan utama komuniti ini di Daerah Tawau iaitu Kampung Merotai dan Kampung Kuala Nansang. Kajian ini adalah dan perspektif etnosejarah dan metode sejarah lisan. Perbincangan bermula dengan usaha merungkai punca komuniti ini bermigrasi sehingga pada akhimya membawa kepada pembukaan petempatan lban tetap di Tawau, Sabah. Kajian ini juga mengetengahkan kewujudan rumah panjang yang menjadi simbol petempatan dan identiti komuniti ini. Pengekalan budaya dan proses adaptasi yang berlaku dalam kalangan komuniti minoriti ini turut diberi perhatian dan diperjelaskan kerana ianya berbeza mengikut tempoh masa mereka bermigrasi. Setain itu, persoalan kelangsungan hidup sebagai perantau turut diperjelaskan dengan mengetengahkan pembangunan ekonomi, sosial serta isu dan cabaran yang dihadapi oIeh komuniti ini.