Enkulturasi prinsip Ubudiyyah, Mas’uliyyah dan Iqtan (UMI) dalam hubungan pekerjaan konvensional - Noor Syakirah binti Zakaria; Syahruddin Awang Ahmad (Semarak Ilmu, 2024)
Hubungan pekerjaan harmoni yang terjalin antara pekerja dan majikan adalah faktor yang kritikal dalam memastikan kejayaan sesebuah organisasi. Oleh itu, bagi menjunjung kepentingan memelihara hubungan pekerjaan terhadap pekerja, kesatuan sekerja, majikan serta pihak kerajaan, pelbagai teori dan model telah diperkenalkan oleh sarjana terdahulu terutamanya daripada perspektif Barat. Pelbagai aspek berkaitan dengan sistem dan persekitaran kerja telah diberikan perhatian dalam pembangunan teori atau model seperti aspek ekonomi, sosial dan teknologi. Walau bagaimanapun, berdasarkan penelitian terhadap literatur berkaitan dengan teori dan model yang telah dicadangkan oleh pengkaji terdahulu, terdapat pengabaian terhadap peranan agama dalam membina hubungan pekerjaan yang harmoni. Walhal, ajaran agama memainkan peranan yang penting dalam membentuk jati diri sebagai seorang pekerja, majikan serta pihak kerajaan yang baik. Kegagalan mengetengahkan peranan agama juga telah menyebabkan kepincangan dalam pengurusan pekerja kerana isu dan konflik pekerjaan berterusan sehingga timbul pelbagai tindakan industri seperti piket dan mogok. Kebanyakan teori-teori dan model-model terdahulu adalah berorientasikan keuntungan dan pengurusan pekerja yang dilaksanakan semata-mata bagi merealisasikan matlamat satu pihak sahaja iaitu majikan atau kapitalis, manakala pihak yang lain iaitu pekerja akan terus tertindas. Dengan kata lain, pelaksanaan sistem kerja yang mengabaikan ajaran agama akan mewujudkan ketidakadilan dan kezaliman terhadap para pekerja. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis enkulturasi prinsip Ubudiyyah, Mas’uliyyah Dan Iqtan (UMI) dalam hubungan pekerjaan konvensional khususnya dalam melahirkan hubungan pekerja dan majikan yang adil dan saksama. Kajian ini menggunakan pendekatan menganalisis kandungan al-Quran dan al-Hadis serta kajian-kajian terdahulu berkaitan dengan hubungan industri dan pekerjaan. Dalam kajian ini, amalan hubungan pekerjaan yang dipelopori oleh negaranegara barat dinilai semula dengan menggunakan pendekatan enkulturasi prinsip Ubudiyyah, Mas’uliyyah Dan Iqtan (UMI)Berdasarkan analisis kajian ini, wujud keperluan untuk menjadikan prinsip Ubudiyyah, Mas’uliyyah Dan Iqtan (UMI) sebagai sebahagian daripada amalan hubungan pekerjaan konvensional melalui proses enkulturasi kesemua prinsip UMI dalam menguruskan hubungan pekerja dan majikan. Pengurusan pekerjaan yang memberikan penekanan terhadap ketiga-tiga prinsip ini mampu menjadikan amalan hubungan pekerjaan lebih baik dan adil kepada kedua-dua pihak iaitu pekerja dan majikan.