Kemudahan sanitasi (pengurusan sisa pepejal) di Pulau Bum-Bum, Semporna, Sabah, Malaysia - Mohamad Tahir Mapa; Md Saffie Abdul Rahim; Mustapa Abd Talip; Ramli Dollah; Listyo Yudha Irawan (Quantum Academic, 2024)
Manusia dan ekosistem adalah makhluk ciptaan Allah yang saling memerlukan antara satu sama lain. Manusia boleh hidup dimana-mana kawasan samada di bandar, kampung atau pun pulau. Keselesaan hidup manusia bergantung besar kepada kebersihan sesuatu tempat tinggal tidak kira dimana juga. Oleh itu, semua pihak samada kerajaan atau pun orang awam wajar memperhatikan perkara ini sebelum ianya menjadi masalah pada masa akan datang. Penduduk pulau acap kali tersisih dari arus pemodenan kemudahan awam seperti perkhidmatan kebersihan. Ketiadaan perhatian seperti yang diperolehi di kawasan bandar menjadikan penduduk tidak punya banyak pilihan melainkan menggunakan pengetahuan sedia ada untuk mengurus kebersihan persekitaran mereka. Kajian mengenai amalan pengurusan sisa dalam kalangan penduduk pulau wajar diketengahkan kerana ia mempunyai kaitan besar kepada kemampanan penduduk di pulau berkenaan. Kajian awal ini menggunakan kaedah soal selidik untuk mengenalpasti pengetahuan dan amalan pengurusan sisa dalam kalangan penduduk Pulau BumBum.70 orang responden dipilih secara rawak sebagai kajian awal untuk mencapai objektif yang ditetapkan. Penduduk pulau masih memerlukan pengurusan sisa yang sistematik jika tidak amalan tradisi akan terus diamalkan dan ini akan mencemarkan persekitaran pulau dan juga hidupan laut. Oleh itu pihak berkuasa perli merangka pelan pengurusan yang sesuai untuk kawasan pulau.