Mimpi sebagai medium komunikasi dalam Masyarakat Iban - Patricia Ganing; Asmiaty Amat; R. Masri Sareb Putra (ResearchGate, 2024)
Masyarakat Iban mempunyai kepercayaan tradisional yang dijadikan sebagai panduan dalam kelangsungan kehidupan seharian mereka. Oleh itu, setiap kejadian yang berlaku di persekitaran mereka dianggap sebagai burung atau tanda yang harus ditafsir bagi mengetahui petandanya. Antara kepercayaan yang sangat dititikberatkan oleh masyarakat Iban ialah tafsiran terhadap tanda-tanda yang muncul dalam mimpi. Dalam kajian ini, teori semiotik Charles Sander Peirce dijadikan sebagai landasan untuk mengkaji tanda-tanda yang terkandung dalam mimpi. Dengan menggunakan teori ini, tanda-tanda yang wujud diinterpreatasikan kepada petanda tertentu berdasarkan kepercayaan masyarakat Iban. Kajian ini memfokuskan penelitian terhadap pengkelasan mimpi berdasarkan tanda-tanda yang wujud. Penelitian ini juga bertujuan untuk merungkai fungsi mimpi dalam masyarakat Iban. Hasil kajian mendapati bahawa masyarakat Iban mempunyai tafsiran tersendiri terhadap tandatanda yang muncul dalam mimpi. Tanda-tanda tersebut merupakan elemen penting dalam menentukan pengkelasan sesebuah mimpi. Mimpi dalam masyarakat Iban dikategorikan kepada mimpi gembira (mimpi gaga), mimpi buruk (mimpi changka), mimpi panjang umur (mimpi gayu), mimpi marah (mimpi ringat), mimpi tidak panjang umur (mimpi pandak umur), mimpi dibantu oleh Dewa Dewi (mimpi ditulung antu) dan mimpi berkabung (mimpi ngulit). Pengkelasan ini sangat penting kerana petanda yang diinterpretasikannya dipercayai oleh masyarakat Iban sebagai sebuah medium komunikasi spiritual yang harus dipatuhi bagi menjamin kesejahteraan komunitinya.