Penambahbaikan amalan pengajaran dan pembelajaran guru Bahasa Melayu di Sekolah Rendah - Subairi Onggoh; Crispina Gregory K Han; Mohammad Azri Bin Amatan (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2024)
Kajian ini meneroka cadangan penambahbaikan Pengajaran dan Pembelajaran (PDP) Bahasa Melayu bagi membantu guru-guru memperbaiki pelaksanaan PDP. Kajian ini dijalankan berdasarkan aspek-aspek yang terkandung dalam model pengajaran berkesan iaitu perancangan, suasana bilik darjah, pendekatan instruksional, serta tanggungjawab profesional guru. Kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif dengan pendekatan fenomenologi. Peserta kajian terdiri daripada guru-guru Bahasa Melayu yang dipilih secara pensampelan bertujuan berdasarkan skor pencerapan PDP mereka. Data dikumpulkan melalui temu bual, pemerhatian, dan analisis dokumen. Data ditranskripsikan dan dianalisis menggunakan teknik analisis kandungan dengan bantuan perisian Atlas Ti versi 22. Secara ringkas, dapatan kajian menunjukkan beberapa cadangan penambahbaikan PDP Bahasa Melayu yang boleh diaplikasikan dalam pengajaran bagi meningkatkan markah pencerapan PDP guru Bahasa Melayu.