Analisis keperluan pembinaan instrumen pengukuran pedagogi terbeza - Sitti Hadijah Muharram; Crispina Gregory K Han (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2024)
Analisis keperluan ini dilaksanakan bagi mengenal pasti adakah terdapat keperluan untuk membina instrumen pedagogi terbeza dalam konteks pendidikan di Malaysia. Responden adalah dalam kalangan pentadbir di sekolah rendah yang terdiri daripada guru besar, penolong kanan pentadbiran, penolong kanan Hal Ehwal Murid dan penolong kanan Kokurikulum. Soal selidik diedarkan secara dalam talian (google form). Data yang diperoleh dianalisis menggunakan analisis deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan 97.10% responden bersetuju agar instrumen pedagogi terbeza dibangunkan. Antara tiga sebab utama adalah instrumen ini akan meraikan kepelbagaian murid ke arah pengalaman pembelajaran bermakna (82.40%), penerapan elemen pedagogi terbeza sangat berkesan dalam pengajaran murid yang berbeza kecerdasan (76.50%) dan penerapan elemen pedagogi terbeza dalam pengajaran dan pemudahcaraan (PdPc) guru mampu menambah baik amalan pengajaran guru (76.50%).