Pengaruh kepimpinan servan terhadap tingkah laku kewarganegaraan organisasi (TKO) dalam kalangan guru: satu model konseptual - Rositah Abd Rahim; Roslee Talip; Dg Norizah Ag Kiflee@Dzulkifli (Faculty of Education and Sports Studies, Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Tujuan kajian ini ialah untuk membangunkan sebuah model konseptual yang berkait rapat dengan hubungan antara kepimpinan servan dan Tingkah laku Kewarganegaraan Organisasi (TKO) dalam kalangan guru. Dalam kepimpinan servan penekanan aspek pembangunan potensi diri pengikut telah dikaji secara meluas dalam sesebuah organisasi. Walau bagaimanapun, pada peringkat sekolah bantuan penuh kerajaan masih lagi kurang dilaksanakan. Manakala Tingkah Laku Kewarganegaraan Organisasi (TKO) ini yang banyak dipengaruhi oleh gelagat atau tingkah laku dalam penglibatan ahli sukarelawan . TKO yang ditunjukkan berlaku adalah secara bukan secara formaliti dan tidak termasuk tugasan mahupun kerja hakiki, tetapi ianya dilaksanakan dengan rela hati ataupun secara sukarela untuk melancarkan fungsi pentadbiran organisasi. Tingkah laku yang lebih menumpukan terhadap pekerja yang wujud dalam kepimpinan servan dapat mempromosikan hubungan sosial dan mewujudkan TKO dalam organisasi sekolah. Kerangka teori yang dibina berdasarkan teori tingkah laku berencana Ajzen (1991).