Meneroka cabaran pendidikan literasi digital dalam mengekalkan pencapaian akademik dan pembangunan sahsiah pelajar - Mad Noor Madjapuni; Amina Ali; Hairuddin Jakup; Rosie Tanis; Hong Chuan; Fandi Ibrahim (Faculty of Education and Sports Studies, Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Sistem pendidikan telah membawa kepada celik digital sejak dua dekad yang lalu. Dalam landskap dinamik Pendidikan Literasi Digital (PLD), beberapa trend dibentuk semula untuk memberi tumpuan kepada Pembelajaran Sosial-Emosi (PSE) untuk memastikan pelajar bersedia untuk kejayaan peribadi dan profesional. Alat dan platform digital boleh menjadi sumber yang kuat untuk pembelajaran. Walau bagaimanapun, pelajar dan pendidik di Malaysia tidak mempunyai pengetahuan mengenai Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (TMK) seperti yang dibuktikan melalui Model Penerimaan Teknologi (TAM), Teori Pembelajaran Connectivism (CLT) dan Teori Pembelajaran Sosial (SLT). Kaedah kualitatif digunakan sebagai pendekatan penyelidikan dan reka bentuk kajian. Data kajian dalam bentuk temu bual meneroka pandangan sembilan responden. Kajian juga disokong dengan data pemerhatian. Analisis tematik menjelaskan cabaran dalam mengekalkan pencapaian akademik dan pembangunan sahsiah pelajar di Kota Kinabalu dan Tawau, Sabah. Kajian ini membuktikan bahawa kewujudan dua kumpulan pelajar iaitu pertama pelajar yang serba boleh yang mendapat pengetahuan selama-lamanya (jangka panjang), dan kedua pelajar pintasan pengetahuan yang mendapat pengetahuan buat sementara waktu (jangka pendek). Kehadiran atau ketiadaan kemudahan dan sistem sokongan yang mencukupi secara langsung memberi kesan kepada hasil utama pencapaian akademik dan pembangunan personaliti dalam suasana PLD.