Pengaruh kecerdasan emosi terhadap efikasi kendiri guru sekolah menengah kebangsaan di negeri Sarawak - Tisebio Tiop; Roslee Talip (Faculty of Education and Sports Studies, Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengukur tahap persepsi guru terhadap kecerdasan emosi dan efikasi kendiri guru di sekolah menengah di negeri Sarawak. Keupayaan pengetua mempengaruhi guru untuk melaksanakan proses pengajaran dengan berkesan mampu melahirkan pelajar yang cemerlang bagi mencapai matlamat sekolah. Data dikumpul menggunakan satu set borang soal selidik adaptasi yang ditadbir ke atas 406 orang guru di sekolah menengah harian biasa. Alat kajian yang digunakan untuk mengukur pemboleh ubah bebas bagi kajian ini ialah ‘Emotional Competencies Inventory’ (ECI-V2) – Hay Group oleh Boyatzis, Goleman dan Hay Group, (2001) manakala untuk pemboleh ubah bersandar pula ialah Teacher Sense of Efficacy Scale (TSES) oleh Tschanen-Moran dan Hoy (2001). Data dianalisis berdasarkan statistik deskriptif dan inferensi menggunakan SPSS. Dapatan kajian ini menunjukkan kesemua nilai min pemboleh ubah berada pada tahap tinggi iaitu kecerdasan emosi adalah (Min=4.366, SP=0.347) dan efikasi kendiri guru ialah (Min=4.367, SP=0.421). Hasil analisis regresi menunjukkan pembolehubah peramal kecerdasan emosi menyumbang sebanyak 42.8% (R 2=0.428). Kajian ini memberi sumbangan yang besar kepada pengetahuan am dalam pendidikan khususnya berkaitan efikasi kendiri guru. Implikasi dan cadangan untuk kajian lanjutan turut dibincangkan.