Faktor pemelukan agama Islam: Kajian terhadap mualaf di Sabah - Zaifuddin Md Rasip; Mohd Solleh Ab Razak (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2024)
Artikel ini mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi pemelukan agama Islam di kalangan mualaf di Sabah. Dengan menggunakan metodologi kajian kualitatif, kaedah kepustakaan dan analisis data daripada pelbagai sumber primer dan sekunder, termasuk jurnal, buku, dan tesis, digunakan. Tambahan pula, tinjauan telah dijalankan oleh pengkaji terhadap mualaf yang telah memeluk Islam di Sabah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang faktor-faktor yang menyumbang kepada pemelukan Islam. Kajian ini bertujuan untuk menentukan elemen yang mempengaruhi pemelukan Islam di Sabah. Kajian mendapati bahawa beberapa faktor utama yang mendorong pemelukan Islam termasuk aktiviti dakwah yang sistematik, peranan USIA, perkahwinan campur, dan dorongan keluarga. Kajian ini adalah penting kerana ia memberikan pemahaman yang mendalam tentang dinamika pemelukan Islam dalam konteks Sabah dan menekankan peranan individu dan organisasi dalam proses ini. Penyelidikan lanjut tentang kesan jangka panjang dakwah terhadap mualaf, tentang peranan pendidikan agama dalam pengislaman, dan tentang perbezaan antara elemen pemelukan Islam di Sabah dan kawasan lain di Malaysia. Hal ini akan membantu dalam mencipta kaedah dakwah yang lebih berkesan dan meningkatkan pemahaman tentang dinamika sosial yang mempengaruhi pemelukan Islam.