Signifikasi gerak kreasi baharu Zapin Belituk-lituk’ - Sharip Zainal Sagkif Shek; Rosli Sareya; M. Fazmi Hisham; Borhan Abdullah; Norain Abdul Razak (Akademi Seni dan Teknologi Kreatif, Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Zapin Belituk-lituk adalah sebuah bentuk tarian tradisional Melayu yang kaya dengan nilai- nilai budaya dan seni. Tarian ini mengalami inovasi melalui kreasi gerak baharu yang memperkaya elemen tradisionalnya. Artikel ini membahas signifikasi gerak kreasi baharu dalam Zapin Belituk-lituk, mengungkapmakna dan nilai budaya yang terkandung dalamsetiap gerak. Melalui pendekatan kualitatif, kajian ini menganalisis gerak-gerak baru yang ditambahkan, dan menilai pengaruhnya terhadap estetika dan ekspresi tarian ini. Artikel ini meneliti signifikasi gerak kreasi baharu dalam tarian Zapin Belituklituk. Dengan menggabungkan elemen tradisional dan inovasi gerak baharu, tarian ini memperlihatkan kekayaan budaya dan dinamika ekspresi seni masyarakat Melayu. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui pemerhatian langsung, wawancara, dan analisis video untuk memahami makna mendalam di sebalik setiap gerakan.