Cabaran pembangunan Inap Desa di Pulau Banggi: Satu analisis observasi - Aloy, J. J; Yusoh, M. P; Zakaria, Z; Marjun, A. J; Osin, N (Quantum Academic, 2024)
Inap Desa atau dikenali sebagai homestay adalah pelancongan berasaskan komuniti yang menawarkan kepada pelancong pengalaman alam semulajadi dan gaya hidup desa tempatan. Inap desa merupakan salah satu daripada produk pelancongan desa yang terdapat di Malaysia dan menjadi satu program yang mendapat perhatian kerajaan dan agensi berkaitan. Namun, pembangunan inap desa tidak dapat dilaksanakan secara menyeluruh ke kawasan tertentu disebabkan oleh cabaran dari aspek darjah ketersampaian, ketersediaan utiliti dan infrastruktur, serta aspek penerimaan penduduk termasuk di Pulau Banggi, Sabah. Pulau ini berpotensi untuk dibangunkan sebagai tarikan pelancongan kerana mempunyai kawasan persisiran pantai, pulau-pulau kecil, gua, bukit serta kawasan air terjun. Selain itu ia juga boleh dibangunkan sebagai cabang pelancongan budaya kerana penduduknya yang berbilang etnik termasuklah etnik Ubian, etnik Molbog, Bajau Sama, Suluk, Kagayan, dan Bonggi. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui pemerhatian, temu bual melibatkan lapan orang informan yang terdiri daripada ketua kampung, ketua-ketua etnik dan pihak pemegang taruh. Hasil temu bual dan pemerhatian mendapati terdapat beberapa cabaran bagi membangunkan inap desa di Pulau ini. Antaranya kekurangan sumber bekalan air bersih dan elektrik, infrastruktur asas seperti jalan raya serta isu keselamatan. Isu ini menyukarkan sebarang pembangunan pelancongan apatah lagi mengusahakan penginapan homestay. Justeru, pihak kerajaan perlu komited dan mengambil inisiatif dalam membangunkan keperluan asas dan infrastruktur di Pulau Banggi bagi memastikan ekonomi dan sosial penduduk terjamin.