Faktor pemilihan pelanggan terhadap produk pembiayaan perumahan yang ditawarkan oleh Maybank : Satu kajian kes di negeri Johor - Mohamad I'sa Abd Jalil (2011)
Secara umumnya, tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk melihat faktor pemilihan terhadap produk pembiayaan perumahan di kalangan pelanggan Malayan Banking Berhad . Seramai 350 orang pelanggan pembiayaan perumahan Malayan Banking Berhad di negeri Johor telah dipilih sebagai responden. Dengan menggunakan kaedah Principal Component Analysis bersama Varimax Rotation, empat belas (14) pembolehubah bebas yang diguna telah dikecilkan menjadi 3 faktor pemilihan yang utama bagi kedua-dua model pembiayaan Islam dan pembiayaan konvensional. Kajian mendapati kelebihan produk (FI1)’, ’nasihat pihak ketiga (FI2)’, dan ’gaya hidup (FI3)’ merupakan faktor yang memotivasikan responden dalam memilih produk pembiayaan perumahan Islam. Sebaliknya, pelanggan produk pembiayaan perumahan konvensional pula memilih faktor ’kelebihan produk (FK1)’, ’nasihat pihak ketiga (FK2)’, dan ’situasi pasaran (FK3)’ sebagai faktor pemilihan produk pembiayaan perumahan konvensional.