Pengaruh pusat sumber sekolah, ICT dan suri teladan terhadap celik alam sekitar dalam kalangan pelajar di Negeri Sabah - Muhamad Omar (2020)
Pembangunan mampan akan tercapai sekiranya pelajar dapat mengaplikasikan elemen kelestarian dalam kehidupan sehariannya. Realitinya ini boleh diterjemahkan dengan sokongan elemen media dan faktor galakan kemanusiaan melalui Pendidikan Alam Sekitar yang terdapat pada subjek Sains. Justeru kajian ini bertujuan melihat sejauh mana faktor Pusat Sumber Sekolah (PSS), Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT) dan galakan suri teladan boleh menjadi dorongan kepada pelajar sebagai individu yang celik alam sekitar. Persampelan rawak berkelompok dan rawak mudah yang digunakan dalam kajian ini memperoleh sejumlah 400 orang responden dalam kalangan pelajar tingkatan 5 yang mengambil subjek Sains Am di beberapa sekolah menengah bandar bagi setiap daerah dalam negeri Sabah. Pendekatan kuantitatif dengan kaedah tinjauan dalam kajian ini menuntut penggunaan soal selidik dan kertas ujian (UPCAS) sebagai instrumen bagi mengumpul data kajian yang dikehendaki. Hasil kajian mendapati pemboleh ubah tak bersandar iaitu PSS, ICT dan suri teladan serta pemboleh ubah bersandar kajian iaitu celik alam sekitar memperolehi tahap tinggi. Kajian ini juga mendapati hanya faktor demografi khususnya penyertaan pelajar pada kelab atau persatuan sahaja yang menunjukkan perbezaan yang signifikan pada celik alam sekitar. Selain daripada itu PSS, ICT dan suri teladan didapati mempamerkan hubungan yang positif dengan celik alam sekitar. Ujian regresi berganda menunjukkan hanya ICT dan suri teladan memberikan pengaruh terhadap celik alam sekitar. Rumusan daripada kajian ini ialah unsur PSS, ICT dan suri teladan memberikan pengaruh dan implikasi yang baik dalam menterjemahkan individu yang celik alam sekitar. Akhirnya, kajian ini memberikan beberapa cadangan untuk meningkatkan kemenjadian individu yang celik alam sekitar dalam kalangan pelajar pada semua peringkat.