Sejarah dan budaya megalitik Penampang, Sabah - Afrina Shafri Khan; Zainuddin Baco (Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Artikel ini membincangkan sejarah dan budaya megalitik di Penampang, Sabah, dengan memberi tumpuan kepada asal usul dan budaya megalitik di kawasan tersebut. Daerah Penampang merupakan sebuah daerah yang mempunyai taburan megalitik terbanyak di Sabah dan masyarakat utama yang menduduki daerah ini adalah masyarakat Kadazan-Dusun. Kewujudan megalitik ini merupakan sebahagian warisan budaya masyarakat Kadazan-Dusun dan merupakan bukti arkeologi penting yang mencerminkan kehidupan dan kepercayaan masyarakat lampau. Kajian ini turut merangkumi penemuan arkeologi terkini yang membantu memahami fungsi dan makna megalitik dalam konteks sosial, keagamaan, dan budaya masyarakat tempatan. Melalui analisis taburan megalitik, kajian ini menilai corak penempatan dan kepentingan lokasi-lokasi tertentu dalam landskap budaya, sekali gus memberikan gambaran menyeluruh tentang pola penempatan dan struktur sosial masyarakat purba.