Analisis asal usul nama “Sabah” dalam pelbagai sumber - Yusry Sulaiman; Mosli Tarsat; Rizal Zamani Idris (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Makalah ini membincangkan tentang asal usul nama "Sabah" dengan merujuk kepada pelbagai sumber. Penggunaan nama "Sabah" dalam beberapa dekad terakhir telah mencetuskan tafsiran dan kontroversi yang unik. Nama "Sabah" diyakini bermula ketika kedatangan orang Eropah melalui rujukan alkitab, khususnya "Saba dan Zaba". Selain itu, sumber-sumber tempatan juga menyebut nama "Saba" atau "Sabak" yang merujuk kepada tanah di seberang hujung. Rujukan dari Brunei juga mengaitkan nama "Saba" dengan "Sabah" dalam Silsilah Raja-Raja Brunei. Sumber-sumber Eropah dan Cina juga mengenalinya sebagai "Saba," yang mendorong kedatangan mereka ke Borneo Utara. Perlu dicatat bahawa Overbeck, dalam kedatangannya ke Borneo Utara, diangkat sebagai "Maharajah Sabah" oleh Sultan Abdul Momin pada 22 Disember 1877. Fakta ini menarik dan turut menjadi fokus pembahasan. Dengan demikian, makalah ini bertujuan untuk membincangkan asal usul nama "Sabah" berdasarkan pelbagai sumber yang telah dikaji.