Maklumbalas sastera kepada konsep madani: penelitian antologi cerpen “sebuah rumah dan naratif tanah air” - Sim, Chee Cheang; Fatin Najla Omar; Norsuhaila Sulaiman (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Menurut buku Perdana Menteri Malaysia YAB Dato’ Anwar bin Ibrahim bertajuk Membangun Negara Madani (2023), kerangka dan visi Madani adalah berlandaskan 6 teras iaitu kemampanan (sustainability), kesejahteraan (wellbeing), daya cipta (creativity), hormat (respect), keyakinan (confidence) dan ihsan (courtesy). Ke-enam-enam teras tidak berdiri sendiri tetapi salingberhubung dan bergantung antara satu sama lain dalam penggubalan semua dasar demi masyarakat berpadu. Di samping itu, kerangka dasar reformasi ini dikatakan akan sentiasa ditambahbaiki mengikut maklumbalas rakyat. Bentuk maklumbalas rakyat pelbagai namun penelitian ini berfokus pada maklumbalas kumpulan pengarang jati Malaysia antara umur 40-50an yang pernah mengalami perjalanan pahit Perdana Menteri ke tahap pentadbiran politik tertinggi hari ini. Hafizah Iszahanid, Lokman Hakim, Nazri Hussein, Ruhaini Mat Darin dan Salina Ibrahim telah menulis 9 buah cerpen yang menyoal, mengkritik, menyokong, mengalakkan dan juga mengutuk konsep Madani secara keseluruhan. Objektif penelitian ini adalah untuk mendapat maklumbalas rakyat melalui sudut pandangan karyawan Malaysia sebagai wakil maklumbalas bidang seni atas seruan Perdana Menteri. Adalah harapan bahawa maklumbalas akan sedikit sebanyak mencarum kepada penambahbaikan yang dijanjikan kerajaan baru MADANI.