Transisi ekonomi dalam masyarakat Melayu: ekonomi wang era permulaan kapitalisme di Tanah Melayu - A Rahman Tang Abdullah (Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, UMS, 2015)
Makalah ini membincangkan perkembangan ekonomi dalam kalangan masyarakat Melayu setelah berlakunya proses perubahan ekonomi yang berorientasikan ekonomi kapitalisme pada pertengahan kedua abad ke-19 dan pertengahan pertama abad ke-20. Dalam konteks sejarah pada tempoh tersebut, unsur utama alam perubahan orientasi daripada ekonomi sara diri kepada komersialisme ialah surplus atau lebihan yang dimanifestasikan sebagai ekonomi wang yang mula menular dalam masyarakat Melayu secara keseluruhannya. Oleh hal yang demikian, makalah ini akan menumpukan aspek tersebut, didahului dengan perbincangan berkaitan dengan marginalisasi ekonomi wang dalam zaman pra-kapitalisme. Ia kemudiannya akan dituruti dengan isu berkaitan kewangan dalam proses perubahan ekonomi yang diaplikasikan kepada guna tenaga buruh, orientasi tanaman komersial dan kemudahan kredit pertanian. Aspek terakhir yang dibincangkan di sini ialah dilema dan dinamisme dalam ekonomi wang dalam kalangan masyarakat Melayu.