Elemen sejarah dalam pembentukan negara: Kemunculan negara bangsa di Eropah dan proses kolonialisasi dan dekolonialisasi dalam konteks Malaysia - A Rahman Tang Abdullah; Wan Shawaluddin Wan Hassan (UPSI, 2015)
Makalah ini membincangkan kewujudan konsep negara bangsa (nation-state) di Eropah dan aplikasinya kepada perkembangan sejarah yang merujuk kepada pembentukan Malaysia. Ia menjelaskan sejauh manakah sejarah pembentukan negara itu mempunyai ciri-ciri universal atau berbeza dalam konteks Eropah dan Malaysia. Tema perbincangan ini mengetengahkan sejarah pembentukan negara di Malaysia yang mempunyai kaitan yang rapat dengan perluasan kuasa Eropah pada abad ke-19 dan 20 yang dirujuk sebagai imperialisme dan kolonialisme. Ia kemudiannya telah diikuti oleh kebangkitan kebangsaan yang dikaitkan dengan nasionalisme yang membawa kepada kemerdekaan. Namun begitu, makalah ini mengutarakan pandangan bahawa kemerdekaan Malaysia lebih dipengaruhi oleh proses dekolonialisasi berbanding dengan kejayaan nasionalisme.