Aplikasi sistem maklumat geografi (GIS) dan analytical hierarchy process (AHP) dalam pengenalpastian kawasan berisiko tanah runtuh di sekitar kawasan Kota Kinabalu, Sabah - Mohammad Aiman bin Ismail (2016)
Fenomena tanah runtuh merupakan bencana alam yang kedua paling signifikan di dunia, dengan kerugian yang dianggarkan melebihi USD 5 bilion, serta menyebabkan kematian lebih dari 57,000 orang dan hampir 4 juta orang kehilangan tempat tinggal. Negara-negara di Benua Asia mencatatkan hampir 50% kejadian tanah runtuh di seluruh dunia, dan bencana ini turut menyebabkan kerugian sekitar 0.5% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahunan beberapa negara di Asia dan Amerika. Untuk menangani isu tanah runtuh, pelbagai usaha telah dilakukan di peringkat global dan nasional. Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah melancarkan "Dekad Antarabangsa untuk Pengurangan Bencana Alam" pada tahun 1990-2000, manakala di Malaysia, Jabatan Kerja Raya (JKR) melancarkan “Pelan Induk Cerun Negara 2009-2023” bagi mengurangkan risiko tanah runtuh. Negara-negara maju seperti New Zealand, USA, Australia, dan Eropah juga telah mengeluarkan garis panduan untuk menyokong penyelidikan dalam Pengurusan Risiko Tanah Runtuh (Landslide Risk Management, LRM) pada abad ini.