Hubungan antara pengetahuan, sikap dan amalan pekebun kecil sawit terhadap amalan pertanian baik dengan hasil buah tandan segar di Sabah, Malaysia - Amran Arifin (2020)
Tanaman kelapa sawit boleh diusahakan secara mampan melalui pelaksanaan Amalan Pertanian Baik oleh pekebun kecil. Kerajaan menyasarkan hasil buah tandan segar (BTS) kebangsaan pada tahun 2020 adalah sebanyak 22 tan sehektar setahun. Secara amnya, di Malaysia masih terdapat kekurangan maklumat mengenai latar belakang pekebun kecil dan cabaran yang mereka hadapi berkaitan dengan pengurusan tanaman sawit mereka. Kajian ini dijalankan untuk menilai tahap pengetahuan, sikap dan amalan pengurusan para pekebun kecil sawit terhadap Amalan Pertanian Baik. Lima ratus pekebun kecil sawit dari lima bahagian melibatkan sepuluh daerah yang mempunyai bilangan penanam sawit ramai dipilih secara rawak sebagai responden. Keputusan analisis kluster menunjukkan bahawa kebanyakan (74 peratus) daripada pekebun kecil kurang pengetahuan tetang Amalan Pertanian Baik. Ujian perbandingan Khi kuasa dua pula mendapati hubungan yang signifikan antara kategori pekebun kecil, pengalaman dalam penanaman sawit dan keluasan tanaman sawit yang dimiliki dengan pengetahuan pekebun kecil tentang Amalan Pertanian Baik. Dari segi amalan pengurusan, majoriti daripada responden tidak membaja (65.6 peratus), tidak mengikuti piawaian pemangkasan pelepah (60.2 peratus) dan kawalan rumpai yang tidak sempurna (63.4 peratus). Ujian perbandingan Mann-Whitney U dan ANOVA sehala menunjukkan hubungan yang signifikan antara amalan pekebun kecil sawit tentang Amalan Pertanian Baik dengan hasil buah tandan segar. Kesimpulannya, pengetahuan para pekebun kecil sawit tentang Amalan Pertanian Baik adalah masih terhad. Ini menyebabkan hasil sawit kurang berbanding dengan potensi hasil sebenar. Hasil kajian ini diharap dapat digunakan oleh agensi-agensi berkaitan sebagai sumber rujukan dalam membentuk program-program latihan yang lebih berkesan terutamanya pembangunan industri sawit di Sabah.