Hubungan kepimpinan transformasional dengan prestasi kerja guru di sekolah menengah harian biasa, Sarawak - Lester, s; Muhamad Suhaimi.Taat (Quantum Academic, 2024)
Kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengenal pasti hubungan kepimpinan transformasional pengetua dengan prestasi kerja guru dalam kalangan guru sekolah menengah harian biasa bantuan penuh kerajaan di negeri Sarawak, Malaysia. Kajian bukan eksperimental ini mengaplikasikan kaedah tinjauan dengan menggabungkan beberapa teknik persampelan kebarangkalian bagi mendapatkan sampel. Data dikumpul menggunakan satu set borang soal selidik adaptasi yang ditadbir ke atas 363 orang guru. Data dianalisis menggunakan perisian IBM SPSS Statistics 24.0. Statistik deskriptif dan inferensi seperti peratus, min, sisihan piawai, Ujian-t, dan korelasi Pearson digunakan untuk menganalisis data bagi menjawab soalan kajian. Analisis deskriptif menunjukkan kepimpinan transformasional pengetua dan prestasi kerja guru diamalkan pada tahap yang tinggi. Hasil kajian juga mendapati terdapat perbezaan skor min yang signifikan kepimpinan transformasional pengetua dan prestasi kerja guru berdasarkan jantina. Ujian korelasi Pearson pula menunjukkan terdapat hubungan linear positif yang sederhana bagi kepimpinan transformasional pengetua dengan prestasi kerja guru. Implikasi dan cadangan kajian lanjut turut dibincangkan