Pengaruh faktor kognitif dan sikap terhadap pencapaian matematik dalam kalangan pelajar terpilih sekolah menengah di Sabah - Khoo, Chwee Hoon (2009)
Kajian ini bertujuan meninjau kesan langsung dan tidak langsung faktor kognitif (penguasaan konsep asas, kebolehan penyelesaian masalah, pencapaian awal) dan sikap terhadap pencapaian matematik dalam kalangan pelajar terpilih sekolah menengah di Sabah. Seramai 898 orang pelajar Tingkatan Satu telah dipilih dengan kaedah pensampelan bergabung. Kajian ini adalah kajian kuantitatif bukan eksperimen menggunakan kaedah tinjauan sampel untuk mengumpul data. Lima instrumen telah digunakan untuk memungut data tersebut. Analisis univariat dan analisis multivariat telah digunakan untuk menguji hipotesis-hipotesis nol pada aras keertian, α = .05. Pakej analisis statistik seperti ‘Statistical Packages for Social Sciences’ (SPSS) for Windows version 9.0 ’, perisian analisis item ‘QUEST’, dan perisian ‘Analysis of Moment Structures (AMOS) 4.0 SPSS for Windows version 10.0 ’ telah digunakan untuk menganalisis data kuantitatif yang dikumpul. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan min skor penguasaan konsep asas, pencapaian awal, dan pencapaian matematik mengikut lokasi sekolah dalam kalangan pelajar tetapi tidak terdapat perbezaan min skor kebolehan penyelesaian masalah dan sikap mengikut lokasi sekolah dalam kalangan pelajar. Korelasi positif didapati wujud antara kelima-lima pemboleh ubah bagi keseluruhan responden kajian. Analisis regresi berganda langkah-demi-langkah mendapati bahawa faktor kognitif menyumbang sebanyak 69.1% daripada varians dalam pencapaian matematik dalam kalangan responden kajian. Keputusan analisis lintasan menunjukkan bahawa faktor kognitif memberi kesan langsung kepada pencapaian matematik manakala penguasaan konsep asas, pencapaian awal, dan sikap turut memberi kesan tidak langsung melalui kebolehan penyelesaian masalah kepada pencapaian matematik bagi keseluruhan responden kajian. Model-model struktur yang dijana dalam kajian ini mempunyai kebagusan penyuaian model yang baik dan memenuhi kriteria-kriteria pengukuran penyuaian model yang dicadangkan dalam ukuran penyuaian mutlak, ukuran penyuaian penambahan, dan ukuran penyuaian parsimoni. Dapatan-dapatan kajian ini membawa implikasi kepada pihak-pihak yang terlibat dalam perancangan dan pelaksanaan kurikulum matematik bagi merancang program-program intervensi yang efektif untuk meningkatkan penguasaan konsep asas dan pencapaian awal dan memupuk sikap yang positif dalam usaha meningkatkan kebolehan penyelesaian masalah dan pencapaian matematik dalam kalangan pelajar.