Aplikasi teknologi maklumat ruang dalam kajian jejak warisan batu megalitik di Tambunan, Sabah - Kong, Teck Sieng (2022)
Megalitik merupakan satu tradisi masyarakat dahulu yang mengamalkan batu besar dalam kehidupan. Selepas penganutan agama dalam kalangan masyarakat, batu megalitik semakin dilupakan dan pupus. Kini, teknologi maklumat ruang sering digunakan dalam bidang arkeologi dan juga pelancongan kerana keberkesanannya dalam bidang-bidang tersebut untuk memudahkan penyelidikan. Oleh itu, kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti sumber batu megalitik sekaligus menghasilkan laluan sumber menggunakan teknologi maklumat ruang. Antara objektif kajian yang terlibat ialah membangunkan pangkalan data GIS dengan menggunakan latar belakang dan taburan batu megalitik di Tambunan, menentukan corak sumber asal dan laluan batu megalitik di Tambunan menggunakan analisis penderiaan jauh dan GIS, menganalisis laluan jejak warisan batu megalitik menggunakan GIS di Tambunan dan menganalisis kesesuaian peta GIS bagi jejak warisan batu megalitik dan potensinya sebagai produk pelancongan di Tambunan. Selain itu, kajian ini turut menghasilkan peta jejak warisan batu megalitik sebagai produk pelancongan dan juga memelihara batu megalitik daripada pupus. Kajian ini menggunakan data dari kerja lapangan di Tambunan dan juga data imej satelit dari Agensi Angkasa Malaysia serta data imej satelit Sentinel 2A dari Open Access Hub yang masing-masing beresolusi 10 meter. Seterusnya, data imej dari Agensi Angkasa dimasukkan dalam perisian SNAP untuk mengenal pasti pendaftaran spektrum bagi batu megalitik dengan berdasarkan koordinat batu megalitik yang dicerap semasa kerja lapangan. Pendaftaran spektral ini digunakan untuk mengenal pasti sumber asal batu megalitik. Kemudian, data kerja lapangan dimasukkan ke dalam perisian GIS dan dianalisis menggunakan analisis LCPA (least cost path analysis) untuk menghasilkan laluan sumber batu megalitik. Di samping itu, jejak warisan batu megalitik turut dihasilkan menggunakan analisis LCPA. Hasil kajian ini dapat memberi pendedahan kepada masyarakat Kadazan Dusun dengan tradisi megalitik. Kajian ini juga menghasilkan ilmu tambahan kepada GIS dan penderiaan jauh serta memberikan petunjuk yang jelas bahawa dengan menggunakan GIS dapat membantu pihak pelancongan untuk menentukan laluan yang sesuai untuk membangunkan jejak warisan. Peta jejak warisan sebagai produk pelancongan bukan sahaja membantu memelihara budaya megalitik daripada pupus malah turut membawa kepada perkembangan ekonomi penduduk tempatan.